Sy en kappe

*To the english readers: This guide is directly copy-pasted from my very old Harry Potter fan-page. Since the tutorial calls for the use of a Danish book that – to my knowledge – hasn’t been translated to English, I haven’t bothered translating. Google translate is a powerful thing to the curious mind, though!*

 

Det skal du bruge:

  • Noget sort stof, helst noget, der kan flagre lidt og ikke er for tykt. Det skal dog heller ikke være noget, der trævler, for – tro mig – det er træls! Jeg ved ikke præcis hvor meget, der skal bruges, men man skal regne med, at man skal bruge en del.
  • En symaskine (medmindre du gerne vil sy meget i hånden)
  • Specielt papir til printeren, der er lavet til at stryge på tøj (det kan man købe i fx hobby-forretninger og vidst også steder, hvor de sælger printere) (Sådan noget i stil med dette)
  • 2 hægter
  • Bogen “Liverollespil for begyndere” af Jesper Ejsing og Thomas Greve

 

Kappen skulle gerne ligne denne, hvis du bruger denne vejledning.

I bogen “Liverollespil for begyndere” er der en troldmandskåbe på s. 20. Den er tæt på at være som den kappe, jeg skulle bruge, så derfor gik jeg ud fra det mønster, da jeg lavede min kappe. Jeg lavede dog en del ændringer i det, men som grundmønster er det fint. Først tegnede jeg mønstret af fra det ark, der følger med bogen. Så klippede jeg ærme-delen af mønstret (se lila på fig. 1), fordi jeg gerne ville have en syning ved skuldrene, og fordi jeg vil undgå en syning ned ad ryggen og oven på ærmet.

Kappe-mønstret er enten lavet til, at det skal stumpe lidt, eller til børn (jeg tror egentlig mest det sidste), men hvis det ikke passer, kan man bare forlænge det på ærmerne og i længden. Jeg målede bare på mig selv og tilføjede det, der manglede, i længden og i ærmerne. Det kan man sagtens, uden at det kommer til at se mærkeligt ud.

Når man har tilpasset ærmerne og længden til ens egne mål, kan man gå i gang med at klippe ud i stoffet. Det her skal du bruge:

De stiplede linjer betyder, at du skal folde stoffet, før du klipper. Så slipper man nemlig for en syning øverst på ærmet og ned langs ryggen.

Derudover skal du også have en hætte. Jeg lavede selv hatten ved at bruge det mønster fra bogen og lave det lidt større og sådan, så hætten kom til at se ud, som jeg ville have den. Det kan du altid prøve dig lidt frem med, og hvis du ikke gider det, kan du bare bruge mønstret fra bogen.

Når du har klippet alle stofdelene ud, kommer den sjove del: syningen. Hvis dit stof trævler i kanterne, skal du nok enten bruge en overlocker, hvis du er så heldig at have sådan en, langs kanten eller bruge symaskinen. Det er nemlig besværligt at gøre det efter man har syet kappen, og resultatet er heller ikke helt så holdbart.

Men syning:

1. Læg det ene forstykke og bagstykket ret mod ret og sy de to dele sammen oppe ved skuldrene. Bagefter syer du det andet forstykke fast til bagstykket. Så får du sådan en sjov tingest med hul til halsen og åbning foran (se fig. 3)

3.Så skal resten af kappen syes sammen. Fold hele baduljen omkring syningen ved skuldrene, så syningerne vender udad og sy så rundt langs kanten (fig. 5). Vær ekstra omhyggelig under armene, for der kan den nemt gå fra hinanden, hvis man ikke får det syet ordentligt sammen – igen, jeg taler af erfaring.

4. Nu skulle det gerne begynde at ligne en kappe, selvom der stadig mangler lidt. Hætten kan du sy på nu. Du kan enten følge vejledningen helt efter bogen, eller bare nøjedes med at folde stoffet 1 cm. ind langs kanten og sy den, så den bliver pæn. Kanten langs ærmet, bunden af kappen og op langs åbningen skal også foldes 1 cm. ind og syes, så den kommer til at blive pæn.

5. Så mangler vi kun at sy hægterne på og lave kollegie-mærket. Hægterne er meget nemme at sætte på, du finder bare det sted, du synes de sidder bedst og sætter dem fast der. Det eneste, du skal passe på, er at du får sat dem det samme sted i begge sider, ellers bliver det skævt, og det er jo ret så træls.

Til kollegie-mærkerne skal du bruge specielt printerpapir til at stryge på tøjet. Der findes forskellige af den slags papirer. Nogle er beregnet til lyst stof, andre til mørkt stof, nogle skal printes spejlvendt, andre skal ikke. Det må du læse på pakken. Det bedste er selvfølgelig, hvis du finder noget til mørkt stof, men kan du ikke få fat i sådan noget, kan du stryge det på lyst stof og farve det langs kanten.

Billederne til de forskellige mærker kan du finde her nedenfor. Det er en god idé først at printe dem ud på et stykke almindeligt papir, så du kan se, hvordan det passer med størrelsen osv.

Gryffindor – Spejlvendt

Slytherin – Spejlvendt

Hufflepuff – Spejlvendt

Ravenclaw – Spejlvendt

Når du har fået strøget mærket på (i venstre side af kappen), skulle din kappe være færdig! 🙂